Lengyel – Magyar Barátság Napja 2017.

Lengyel – Magyar Barátság Napja 2017.

Egy kis történelmi emlékezés:

1940 áprilisában a Katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságban a becslések szerint 22 ezer lengyel tisztet és civilt lőttek tarkón a szovjetek. A mészárlásnak két magyar áldozata is volt: Kuehnel (Kühnel) Oskar Rudolf és Korompay Emánuel Aladár.

A Hungarica zenekar új klipje a Vérrel szentelt föld/ Ziemia uświęcona krwią a mészárlás magyar és lengyel áldozatainak emlékére készült:

https://www.youtube.com/watch?v=I8rKx6MnkEE

A Hungarica együttesről:

Mentes Norbert gitáros:

A tavaly ősszel megjelent dupla Hungarica lemezhez már készített egy nagyszabású videoklipet (Haza és hűsé) a zenekar Császár Tamás rendezésében, amit hetek alatt több százezren megtekintettek a világhálón. A mostani film ennek a folytatása, ami az egész lemez koncepcióját követi, a magyar és a lengyel nemzet, baráti, hősies, de egyidejűleg tragikus kimenetelű történelmi kapcsolatát mutatja be. A film emléket állít a magyar áldozatoknak is köztük Korompay Emánuel Aladárnak.

A zenekar március 24-én Esztergomban mutatja be élőben is a dal új verzióját.

A Magyar-Lengyel Barátság Napja, először 2006 március 24-én került megrendezésre. Akkor leplezték le Győrben a Magyar-Lengyel Barátság emlékművét, valamint szintén akkor sor került a testvérvárosok találkozójára. 2007-ben mindkét állam parlamentje egyhangúan elhatározta, hogy március 23. a Magyar-Lengyel Barátság Napja lesz. A királyi vérvonalak keveredésétől a közös sorscsapásokon keresztül sok minden összeköt minket. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy rockzenei megemlékezés keretében emlékezzünk meg a magyar-lengyel barátság napjáról. Néhány fotó a koncertről:

a lengyel közönség-1m hun esztergom-1m Hun -közönség-2m- Hungarica-2m Hun-közösnség 1m

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.