Hírös7 augusztus 25.-i Lengyel Nemzetiségi Nap programja.

Hírös7 augusztus 25.-i Lengyel Nemzetiségi Nap programja.

Először ad koncertet Kecskeméten a HUNGARICA zenekar augusztus 25.-én 17 órakor a Lengyel Nemzetiségi Napon!!!

A Hungarica zenekar bemutatása:

Az I. világháborút lezáró trianoni diktátum, amely figyelmen kívül hagyta a nemzetek önrendelkezési jogát, történelmi Magyarországunkat minden oldalról megcsonkította. A nyugat-magyarországiak ennek ellenére kiharcolták, hogy dönthessenek saját sorsukról, így a győztes Antant-hatalmak engedélyezték a népszavazást, amelyre 1921. december 14-16. között kerülhetett sor. Sopron és 8 környékbeli község: Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza és Nagycenk népszavazáson döntött hovatartozásáról. Az Országgyűlés az 1922. évi XXIX. Törvénycikkben a népszavazás emlékét törvénybe iktatta és a “civitas fidelissima”, azaz a “leghűségesebb város” címet adományozta Sopronnak.

85 esztendővel ezután itt, a “Hűség városában” jött létre a nemzeti rock/metal/hardcore muzsika zászlaját magasra emelő HUNGARICA.

 Az új bandában Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos, a legendás magyar thrash metal csapat, a Moby Dick két tagja szövetkezett az együttes dalszövegírójával Pusztai Zoltánnal. A kezdetben M.A.D. (Magyar A Dal) elnevezésű csapat 2006. augusztusában készített egy felvételt (Átverés) a kaliforniai Ignite magyar származású frontemberével Téglás Zolival, majd rögzítettek egy, az 1956-os szabadságharc ötvenedik évfordulójára írt dalt Nagy Feró énekével (Emlékezz!). Mindkét felvétel szerepelt a Hammerworld magazin CD mellékletein, az Emlékezz! pedig a “Szabadság, szerelem” mozifilmhez kapcsolódó zenei válogatásalbumra is felkerült.

Az elmúlt években a legnagyobb magyar rock legendákkal készítettek közös dalokat (Varga Miklós, Nagy Feró, Kalapács József, Pohl Mihály, Nyerges Attila, Tóth Attila Téglás Zoltán, aki a kaliforniai Ignite magyar származású énekese).

A magyar legendák mellet szoros szakmai kapcsolatot alakítottak ki lengyel sztárokkal, Andrzej Nowakkal, a 1979-ben alakult TSA zenekarvezetőjével, Paweł Mąciwodaval, a világhírű Scorpions basszusgitárosával illetve a lengyel “Bruce Dickinsonnal” Grzegorz Kupczykkal. A lengyel rock legendákkal, is készültek közös dalok.

A Hungarica eddig 6 nagylemezt, 3 EP-t és 2 DVD-t jelentetett meg és 2015-ben egy lengyel nyelvű lemezt is készítettek.

A Hungarica zenekar szervezésében, 2013 februárjában került megrendezésre Budapesten – a lengyel-magyar barátság jelszavával – egy nagyszabású koncert. Az eseményre, a korábban említett lengyel sztárokat hívták meg. Velük közösen készítették el a “Polak, Węgier” című dalunkat.

Ezt követően a zenekar meghívást kapott a lengyelországi Borne Sulinowo-ba, Európa legnagyobb Military találkozójára, ahol nagy sikerű koncertet adtak több mint 10 ezer néző előtt! A 2014-ben megjelent albumukon egy lengyel népdalt dolgozott fel a zenekar, lengyel és magyar nyelven egyaránt – Rozkwitały pąki białych róż (Nyílnak a fehér rózsabimbók)

2015 július 6-án pedig megjelent a lengyel nyelvű nagylemezük  a Przybądź wolności  amely Magyarországon és Lengyelországban is kapható. A lemezen vendégszerepel Andrzej Nowak (TSA, Złe Psy) és Grzegorz Kupczyk (ex-Turbo, Ceti).

Az album Lengyelországban a legnagyobb lengyel üzlethálózatokban is kapható (Empik, Media Markt, Saturn). Hasonló sikert magyar zenekar, a 70-es évek magyar sztárzenekarai (Omega, LGT, Skorpió) óta nem ért el. A CD sikerének köszönhetően, limitált egyedi sorszámozással, VINYL (bakelit) lemez is készült piros, fehér és zöld színben.

2016 évben a Magyar – Lengyel barátság éve tiszteletére, 2016 szeptember elején, egy új kétnyelvű  (magyar és lengyel) dupla lemez jelent meg, címe: Haza és Hűség.

 

Forrás http://www.hungaricazenekar.hu/

Kecskemét, 2017-08-15

Bakos Tibor

KMJV Lengyel Települési Nemzetiségi Önkormányzata

elnökhelyettes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.